, ,

Träning laktat med lactate scout Sweden

Passen haglar in i träningsdagboken och riktigt bra att komma igång igen, även om lite tankar går på examensarbetet. Det mentala är viktigt, men mer fokus på den och skytteträningen får starta efter maj då studierna är klara. Prioriteringen kommande 2 veckor är: 1) fysträningen, 2) examensarbete, 3) skytte.

Dagens pass säkrades upp med att testa laktat, ett riktigt bra sätt att skapa en databank för hur kroppen svarar på träningen under passet! Tillsammans med Fysiotest kan jag analysera de processer som sker i kroppen.

 

Varför är laktat viktigt?
Förenklat kan man säga att det är ett ”mått” på hur mycket kroppen arbetar med anaeroba processer, där det finns ett antal olika standardvärden för att bestämma kroppens arbetsbelastning. Till exempel så ska ett lugnt långpass med fördel ligga på ”laktat värde” mellan 1-2 mmol. Börjar värdet till exempel närma sig 3 mmol så går det för snabbt och risken med att passet blir för slitsamt ökar. Kroppen börjar då procentuellt minska sina aeroba energiprocesser till snabbare typer, förenklat går kroppen från användning av fett som bränsle till att använda mer kolhydrater = högre laktatvärde.

Träningsplaneringen görs så att de hårda passen är hårda, de lugna passen ska vara lugna. Lactate scout är extremt bra för att ännu bättre kunna säga hur det aktuella passet sliter på kroppen. Tillsammans med hjärtfrekvens och känsla så ger det ovärderlig information! Kolla gärna på vad det innebär med att göra ett tröskeltest som jag är övertygad att många idrotter och idrottare kan ha stor nytta av. Ännu en möjlighet med lactate scout.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.