,

Godare chips med kål

Ibland får man höra att ”nyttigt” snacks ofta är mindre gott än till exempel chips. Kanske beror det på hur man gör och vilka varor som används, men nog kan något som klassas nyttigt också vara riktigt gott!

 

Svartkål eller grönkål i ugnen blir faktiskt godare än chips, jag tycker det. Inte för att de också anses nyttigare än chips, utan helt enkelt för att det smakar mer! Tiden som behövs är ungefär 15 minuter, så det går troligen snabbare än att åka till affären och köpa sämre/äckligare chips.

Det kanske låter för bra för att vara sant, men testa och ge mig feedback..

Lägg på ett kål för kål är grejen.

 

Ingredienser

Jag tycker svartkål smakar mer än till exempel grönkål som också kan användas

Svartkål. 1 påse ca 200g
Olivolja eller kokosolja
Flingsalt

Ev. Lökpulver
Ev. Chilipulver

Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj, riv/klipp svartkålen och placera på en ugnsform (Kålen ska helst ligga i ett lager, använd 2 plåtar om kålen inte får plats och lägger sig ovanpå varandra).

Droppa/ringla på lite olivolja och blanda noga så att alla blad samt plåt får olja på sig. Tips om du använder kokosolja: om plåten är lite varm så smälter kokosoljan och blir enklare att blanda med kålen. Strö på flingsalt.

Sätt in plåten och vänta i ungefär 10 minuter, håll koll så den inte blir bränd! Öppna ugnen och rör om, bladen ska låta krispiga. Är de inte krispiga så stäng luckan och låt de torka ytterligare i 5-10 minuter.

Häll upp allt i en skål, önskas smak så krydda på! Till exempel lökpulver för lite smak av ”sour cream onion”. Chilipulver för hetta, eller extra flingsalt om det behövs.

 

Kålen minskar i volym efter att de har torkat i ugnen, så använd minst 1 påse på 200g annars tar det slut direkt!

 

 

Svartkål before action

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *