Skidskyttet sägs komma från vadslagningar mellan militärer som ville göra upp om vem som var bäst på att skjuta och åka skidor. En av de första tävlingarna genomfördes omkring år 1767 mellan gränspatruller vid den svensk/norska gränsen.
År 1958 genomfördes det första världsmästerskapet i Saalfelden, Österrike, med en individuell distanstävling och en lagtävling där 4:a tävlande åkte tillsammans. Segrare på den individuella tävlingen blev svensken Adolf Wiklund, samtidigt som lagtävlingen också blev till svenskt guld, 12 minuter före Sovjet. År 1960 fick skidskyttet en plats på de olympiska spelen i Squaw Valley med en distanstävling, där vinnaren även där var svensk. Klas Lestander tog guldet med 36,1 sekunder före Antti Tyrväinen fån Finland.
Stafett där åkare växlar till varandra fick en plats i de olympiska spelen år 1968 i Grenoble, Frankrike. Där tog Sverige en bronsmedalj med min pappa Lars-Göran Arwidson i laget, ännu en OS medalj till Limatrakten (det blev även en individuell bronsmedalj för Lars-Göran i de olympiska spelen, Sapporo 1972, Japan). På den tiden körde skidskyttarna klassiskt och sköt på 150 meter med grövre kaliber (6,5 x 55). Kolla in filmerna nedan från de olympiska spelen i Sapporo 1972 och Innsbruck 1976.
Inga skjutmattor eller skidor vid skyttet, 300 meter till tavlan och kaliber 3,5 x 55. Lite annat mot idag!